Produkten har blivit tillagd i varukorgen

 

Är det för sent att göra prov?

En ständigt återkommande fråga så här års är om det är för sent att göra träckprov och om maskarna går i vila.

Det är inte dom vuxna maskarna som går i vila, utan det man brukar syfta på är det djupa vilostadiet som en del av de små blodmaskarnas larver går in i. Eftersom det är äggen från de vuxna maskarna man analyserar så påverkar inte larvernas vila äggantalet. Larverna kan vara vilande i flera år och man kommer inte åt dom med avmaskningsmedel. Aktiviteten på blodmaskarna brukar dock minska under vintern och EPG kan därför bli lägre, men det viktiga är att veta att värdena inte är alltför höga och det får man en bra uppskattning av även under denna årstid. Med grundanalysen tar du reda på hur hög smitta din häst har av blod-, spol- och fölmask.

Kolikerna har en tendens att öka under vintern, och en orsak kan vara bandmask. Att ha kontroll så att hästarna inte är smittade av stor blodmask är alltid viktigt! Både bandmaskanalys och odling för stor blodmask går bra att göra året runt.

Att avmaska under vintern rekommenderas inte om det inte är nödvändigt eftersom man då kan "väcka upp" stora mängder vilande larver, vilket kan orsaka allvarliga problem för hästen. 

 

Våra analyser
Produkter

Handla

Information

Kundtjänst