Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Årstider för analys: Vanliga frågor och svar

Nedan har vi samlat svar på vanliga frågor som vi fått. Hittar du inte den information du söker är du varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst.

   

Kan man göra kontroller under vintern?

Det går bra att göra kontroller även under vintern. "Vanliga" kontroller (grundanalyser) lägger man oftast vår och höst eftersom det är då man bör avmaska (om det behövs) för att minska smittspridningen i markerna. Under vintern sker ingen smittspridning eftersom det är för kallt. EPG-värdena av små blodmaskar kan också bli något lägre under vintern eftersom maskarna är mindre aktiva och ingen ny smitta plockas upp. En del av de små blodmaskarnas larver går i vila i tarmslemhinnan under vintertid. Dessa kommer man ändå inte åt med en avmaskning utan man kan i stället råka "väcka upp" dom. Hästen kan då drabbas av något som kallas "larval cyathostomos" och bli riktigt sjuk. Detta är dock väldigt ovanligt, så finns anledning att avmaska bör man nog överväga det ändå. Dessa larver kan också finnas vilande i mer än ett år och man ser ingen skillnad i EPG eftersom det handlar om larver, inte vuxna äggurskiljande maskar. Skulle hästen bära på stor smitta av vuxna maskar ser man det även vintertid. Bandmask och stor blodmask kan man kontrollera året runt, den smitta hästarna plockat upp av dessa i somras syns nu i analyserna om hästen inte blivit avmaskad med ett preparat som haft effekt på dessa. Är hästen smittad med stor blodmask bör den avmaskas och det kan även finnas anledning att avmaska vid smitta av bandmask. Bandmasken har visat sig vanligt förekommande i samband med koliker och vår rekommendation är att avmaska vid påvisad förekomst.

  
   

Vilken tid på året rekommenderar ni att skicka in träckprov?

Det beror på syftet med provet. Vanligast är att man skickar prov innan man ska byta hagar eftersom man då kan lägga en avmaskning, om det skulle visa sig nödvändigt, innan hagbytet. På det sättet minskar man smittspridning till den nya hagen. Om man av andra anledningar vill göra prov går det bra under hela året, värdena kan dock bli något lägre under vintern eftersom maskarna då inte är lika aktiva, men en bra uppfattning om hästen bär på en stor smitta får man ändå. För att se förekomst stor blodmask, "odling," måste det ha gått mins 6 månader efter att hästen smittats, det är då larverna har hunnit bli vuxna och börjat urskilja ägg vilket gör att de går att se i en analys. Det måste alltså ha gått minst sex månader efter senaste avmaskningen. När det gäller bandmask behöver det ha gått minst månader. Har man inte avmaskat med ett preparat som har effekt på bandmask så går det bra att göra kontroll även om det gått kortare tid. Beroende på vilket preparat man använt går det att se ny förekomst av små blodmaskar ca 5-12 veckor efter en avmaskning.

  
   

Varför är det sämre att skicka in träck för analys vintertid?

Oftast är det onödigt att lägga en avmaskning under vintern eftersom smittspridningen då inte är särskilt stor. Den smitta, dvs. äggen som kommer ut, fryser sönder och kan inte utvecklas till smittfarliga larver. De larver som fanns i markerna innan det blev kallt ligger i vila och kan inte heller de smitta förrän de vaknar upp i vår. Man bör även undvika en avmaskning vintertid eftersom den skulle kunna orsaka en s.k. "larval cyathostomos", ett tillstånd som sker om väldigt mycket inhiberade, vilande, stadier av små blodmasklarver vaknar upp samtidigt. Det är ett mycket ovanligt tillstånd men kan ske vid t.ex. en avmaskning och kan vara livshotande för hästen. En anledning till att ändå avmaska vintertid är om det t.ex. finns förekomst av stor blodmask. Har man gjort en analys under hösten och vet att värdena då inte var särskilt höga bör det heller inte finnas höga mängder vilande stadier i tarmarna. Detta gäller små blodmaskar, vilka är de allra vanligaste hos vuxna hästar. Hästar under 2 år bör kontrolleras, och vid behov avmaskas någon gång i jan-feb pga. spolmask. Långt ifrån alla unghästar har spolmask och ska inte avmaskas "för säkerhets skull".

  
   

Kan jag göra maskkontroll under vintern?

Maskarna går ner i aktivitet under vintern och provet kan därför ge ett något missvisande lägre värde, men det ger ändå en bra översikt. Man bör ändå undvika att avmaska under vintern eftersom vilande larver kan aktiveras och därmed orsaka störning i tarmen. Unghästar bör dock kontrolleras, och vid behov avmaskas, för spolmask under jan-feb eftersom stora mängder spolmask lätt kan täppa till tarmen.

  
   

Hur tidigt på våren kan jag skicka in träckprov?

Det går att göra prov året runt, men under vintern går maskarna ner i aktivitet och värdet kan bli något lägre. Det är endast en del av de små blodmaskarnas larverna som går i vila, inhibition, men eftersom det är äggen man tittar efter vid en undersökning så är det förekomsten av vuxna maskar som tolkas i ett provsvar. Provtagningen brukar man lägga strax innan man byter hage för att hinna avmaska om det behövs, så att den nya hagen smittas så lite som möjligt.

  

Tillbaka till FAQ

Våra analyser
Produkter

Handla

Information

Kundtjänst