Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Här har vi samlat nyttig information om maskar och parasiter som påverkar hästar

Här kan du läsa mer om de vanligaste maskarna och parasiterna - vad de har för biverkningar och hur man tar reda på förekomsten av dem.

 

Små blodmaskar

Lilla blodmasken – eller rättare sagt; små blodmaskar för det är ett flertal olika arter – är hästens vanligaste parasit.

Läs mer


Stor blodmask

Stora blodmasken är hästens farligaste parasit. I gruppen ingår egentligen tre arter, men det är bara S.vulgaris larver som vandrar i blodkärlen och därmed kan ställa till så stor skada att hästen kan avlida.

Läs mer


Spolmask

Spolmaskar förekommer främst hos föl och unghästar. Hästar över 2 års ålder är sällan infekterade. Den vuxna masken är vit, spolformad och kan bli ända upp till 50 cm lång.

Läs mer

 

Bandmask

Bandmasken är vanlig men ger inte så ofta symtom eller problem. Den lever i övergången mellan tunntarm och blindtarm, är platt, ca 3-4 cm lång och 1 cm bred. Kroppen består av många breda och tunna segment.

Läs mer


Styngflugelarver

Styngflugelarver är inte en mask, utan precis som det låter; en fluglarv. Flugan lägger sina ägg främst på hästens framben. Dessa kan man se som små gul-vita, 1-2 mm långa prickar. När äggen kläcks irriteras hästen av larverna och biter sig.

Läs mer


Springmask

Springmasken är ganska ovanlig. De könsmogna honorna lägger sina ägg runt ändtarmsöppningen och orsakar då ibland en intensiv klåda. När hästen kliar svansen mot t.ex. boxväggar faller äggen ner och hästen kan sedan få i sig de smittfarliga larverna via fodret.

Läs mer

 

Fölmask

Smittan av fölmaskens larver sker huvudsakligen via stoets mjölk, men fölet kan även infekteras via betet. Larverna kan också penetrera huden för att sedan via blodsystemet och luftvägarna ta sig till tunntarmen, där de utvecklas till vuxna maskar.

Läs mer

 

Lilla magmasken

Lilla magmasken kan smitta mellan såväl häst som nöt och får. Den är ovanlig och ställer väldigt sällan till problem.

Läs mer


Nackbandmask

Vuxna honor är hårtunna och kan bli ända upp till 30 cm långa. Hanarna är ca 6-7 cm.

Honorna kan ligga i valnötsstora cystor i framförallt nackbandsligamenten strax framför tornutskotten i manken.

Läs mer

 

Lungmask

Lungmasken förekommer normalt inte i Sverige. Den är egentligen en åsneparasit och skulle kunna smitta hästar som går ihop med åsnor om dessa är infekterade, men normalt utvecklas de aldrig till vuxna parasiter hos hästen. I de fall de utvecklas till vuxna parasiter är utvecklingstiden 5-6 veckor.

Läs mer

 

Magmask

Magmasken lever i magsäckens vägg och dess larver i fuktig hud och sår varsomhelst på hästen. Där kan den orsaka inflammation som ofta förknippas med s.k. ”sommarsår”.

De vuxna parasiterna är vitaktiga och 10-25 mm långa.

Läs mer

 

Resistenta maskar

Resistens mot de avmaskningspreparat vi har idag är ett stort och växande problem. Ta reda på vad du kan göra för att bromsa den innan det är för sent.

Läs mer

 

Våra analyser
Produkter

Handla

Information

Kundtjänst