Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Nyhetsbrev april 2022

Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

 

NYHETSBREV APRIL 2022

VILKEN ANALYS SKA JAG VÄLJA?

Det kan vara svårt att veta hur man ska välja analys. Att göra analyserna vid fel tidpunkt kan vara både bortkastade pengar och ge ett falskt svar. Här får du lite hjälp med hur du ska tänka!

 

- GRUNDANALYS (blodmask, spolmask, fölmask)

Grundanalysen bör man göra som rutinkontroll vår och höst. Det är inte alls ovanligt att hästar inte behöver avmaskas mot små blodmaskar, det beror ofta på att dom byggt upp ett bra försvar. Ett EPG under 500 är fortfarande lågt och en avmaskning behöver inte vara nödvändig.Ta reda på vilka av hästarna som behöver avmaskas och låt bli att avmaska dom som inte behövs - att en häst i flocken har mycket mask behöver inte alls betyda att dom andra behöver avmaskas. En häst som haft väldigt lågt EPG vid ett flertal tillfällen har troligen en bra immunitet och det kan räcka med en kontroll om året. Men tänk på att det ändå är viktigt att kontrollera förekomst av stor blodmask hos hästar som sällan avmaskas.

- ODLINGSANALYS FÖR STOR BLODMASK

Stora blodmasken kan vara farlig och man ska ha kontroll på om markerna är smittade. Det kan man bara få reda på genom att provta hästarna. För att det ska synas i en analys måste det gå minst 6 månader efter att hästen smittats. På vintern smittas inte hästen, och har man avmaskat efter att den smittades så går det inte heller att se något i en analys. Därför måste man tänka bakåt för att ta reda på om det är någon mening med att göra analysen. Var hästarna på andra marker för ett halvår sedan så kommer smittan troligen därifrån. Det spelar inte så stor roll vilken häst som påvisar smitta, är en smittad är marken smittad. Därför kan man göra odlingsanalyserna som samlingsprov om man vill. För att få marken ren måste man avmaska alla hästar som går på den med ett sådant mellanrum att man bryter maskens livscykel och på så sätt utrotar den. Man kan tycka att det blir många avmaskningar, men det är bättre att låta bli att avmaska när det inte är nödvändigt och att avmaska ordentligt när det är det. Gör man inte det blir man aldrig av med smittan och man är tvungen att fortsätta avmaska år efter år. 

- BANDMASKANALYS

Bandmasken är inte farlig på samma sätt som stora blodmasken så det är inte lika viktigt att få marken ren. Den kan dock ställa till problem med bl.a. koliker så har man en häst med symtom bör man göra en bandmaskanalys. Även för bandmasken tar det flera månader innan man kan se smittan och hästen smittas inte under vintern. En rutinkontroll kan vara bättre att lägga sent på hösten, då kan man fånga upp smittan hästen fått i sig under sommaren och hästen slipper gå smittad under vintern. Är den ren under vintern smittar den inte heller marken till våren. 

 

 

Tänk på att det är mycket helgdagar nu! Planera din provtagning och skicka proverna senast 4 dagar innan en helgdag så att dom kommer fram i god tid.


Grundanalys

Odlingsanalys stor blodmask


Blanda inte ihop laboratorierna!

Tyvärr har det hänt att kunder blandat ihop Equippo lab med det nystartade laboratoriet Equiträcklab.Var noggrann när du väljer laboratorium så att du vet att inte bara dina prover hanteras med största säkerhet, utan även att den stora kunskapen och erfarenhet finns för att du ska kunna lita på analyssvar och rådgivning.   


MÅNADENS PRODUKTTIPS!

 

Animal VET - ett självhäftande bandage

Ett unikt bandage som inte klibbar på huden, håret eller såret. AnimalVet är självhäftande, mjuk, tvärelastisk skumbandage. Lätt att linda på då det fäster i sig själv och är formbart.

OBS! Ej klistrig. Lim- och latexfritt. 8 x 500 cm.

Förebygg mugg med Hipposan

Hipposan förebygger vid begynnande besvär i karleder, förhårdnader i sadelstad, armbågsspetsar. sprickor i mungiporna mm.

Hipposan är en utvärtes mjukgörande och skyddande salva baserad på mineralfett och växtoljor. Innehåller inget vatten, parfym eller andra tillsatser.

Medicinsk honung

100 % Manuka honung helt utan tillsatser. Honungen är renad och steriliserad, vilket gör den mycket lämplig att använda i sår.

Manuka honungen rensar upp orena sår, minskar odör samt skapar en fuktig sårläkningsmiljö. Rekommenderas av veterinärer.

ANALYSER


PRODUKTER

 

Du vet väl att vi även säljer en del hästprodukter?

Framförallt har vi inriktat oss på veterinärvårdsprodukter som inte alltid är så lätta att få tag i. Ladda upp förrådet så att det du behöver finns hemma när olyckan är framme.


 

Equippo lab

Box 24

745 21 Enköping

 

Tel. 0171-14 22 00

org.nr 556774-6531

info@maskkontroll.se

Följ oss på facebook

 
 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

 
Våra analyser
Produkter

Handla

Information

Kundtjänst