Produkten har blivit tillagd i varukorgen

 

Visa i webbläsaren

Nu trivs larverna igen!

Maskarnas största fiende är torka, och det kan man väl lugnt påstå att vi haft i somras! EPG-värdena vi sett hittills tycker vi till stor del varit låga, vilket talar för att hästarna inte plockat upp någon större smitta. Men nu när det inte är lika torrt längre och dessutom fortfarande varmt, så trivs larverna alldeles utmärkt! Blodmaskens livscykel är förhållandevis kort, så låga värden i somras behöver inte betyda att de fortfarande är låga. Och det är inte för sent att göra träckprover nu! 

En av dom vanligaste frågorna vi får är "Vilka prover ska jag välja?" Det kan vara många saker som väger in när man ska avgöra hur man bäst väljer analys. Men kom ihåg; det viktigaste är att försöka göra rätt. Att avmaska "för säkerhets skull" är i de allra flesta fall inte rätt! 

Här har du lite vägledning du kan ha som hjälp när du väljer analys

 

Grundanalys (EPG-räkning av blod-, spol-, och fölmaskägg) -  alla hästar som inte är avmaskade de 3 senaste månaderna.

Odlingsanalys för stor blodmask - de hästar som inte avmaskats i år. Går bra att göra som samlingsprov för hästar som går på samma marker. 

Bandmaskanalys - Bra att kontrollera emellanåt. Bandmasken ställer oftast inte till problem men kan orsaka bl.a. koliker. Om hästen är avmaskad i år med Ivomec comp, Noromectin comp, Cydectin comp, Equimax, Droncit, eller dubbel dos Banminth eller Fyrantel, så är det ingen idé att göra en analys ännu. Om hästen har symptom, t.ex. koliker, mager, bukig, raggig, svullna ben etc. bör man göra en bandmaskanalys.

Springmaskanalys - om hästen kliar svansen


 

 

 

 

 

 

Produkt-tips!

Hipposan- förebygger muggproblem

Skyddar karlederna bra i leran! Hipposan är en utvärtes  ... Läs mer 

MediBit -avmaskningsbett

Har du problem med att avmaska din häst? Det är viktigt att hästen  får i sig hela dosen  ... Läs mer

Radital Linimentsalva

Ökar blodgenomströmningen och påskyndar effektivt läkningen! Används även i humanvården... Läs mer 


 
 

Avsluta prenumeration | Webbversion

Produkter