Produkten har blivit tillagd i varukorgen

 

Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV OKTOBER 2018

    

Vad vet du om träckprov?

Kunskapen om träckprover ökar och många av våra kunder är riktigt duktiga! Men hos en del hästägare finns det fortfarande tvivel. Så därför handlar nyhetsbrevet den här gången om hur viktiga proverna är och hur man ska tolka informationen man får.

Hjälp till att sprida denna kunskap! Det räcker inte att din häst får de bästa förutsättningarna om inte hagkompisarna får det!

Att det alltid finns smitta av små blodmaskar på marker som används av hästar vet nog dom flesta. Hur mycket mask hästen har beror oftast på dess eget försvar. Med tiden bygger hästar för det allra mesta upp en bra immunitet mot mask. Därför har ofta äldre hästar lägre EPG. Hästar med bra immunitet kan gå på hårt smittade marker utan att dra på sig en större mängd smitta, och hästar med sämre immunitet kan gå på marker med låg smitta och ändå bära på mycket mask. Mycket och onödiga avmaskningar kan påverka hästens förmåga att skapa denna immunitet. Med tiden märker man vilket försvar den enskilda hästen har. Naturligtvis skapar man bättre förutsättningar om man mockar hagarna. 

 

EPG kan variera, det är en grov uppskattning av mängden blod-, spol- och fölmasksmitta, och kan även ibland vara en ögonblicksbild. Hästar med tillfälligt nedsatt försvar kan plötsligt få ett kraftigt höjt EPG. Det kan ske vid sjukdom, behandling eller vid stressituationer, som t.ex. vid flytt. Ett enstaka avvikande resultat behöver alltså inte ha någon större betydelse och det är först efter att man gjort ett antal prover som man kan se hur den enskilda hästens eget försvar ser ut. 

På denna häst har det tagits 34 träckprover under 11 års tid. Hästen har ett bra försvar mot blodmaskar och EPG ligger väldigt lågt (0-250) förutom vid ett tillfälle. 

   

Vad händer då om man avmaskar utan att först göra kontroller? Jo, man har ingen aning om hur det ser ut! Man kan lätt tro att bara man avmaskar regelbundet så slipper hästen parasiter, men då har man i själva verket bara dolt problemet. Allra viktigast är att veta om markerna är smittade med stora blodmaskar och det går bara att få reda på genom att kontrollera hästar som inte är avmaskade sedan ganska lång tid tillbaka. Finns smittan kan hästen återsmitta sig i princip direkt efter en avmaskning, och det är detta tidiga stadie av larverna som är skadligast. Bandmasken anses inte lika farlig men kan orsaka bl.a. allvarliga koliker. Använder man ett preparat som har effekt mot bandmask så gäller samma sak här, det krävs en längre tid utan avmaskning för att det ska gå att se om hästen har återsmittat sig, och därmed få reda på om smittan finns på markerna. 

              

ANALYSER

 

GRUNDANALYS PLUS+

EPG-räkning av blodmask, spolmask och  fölmask. Bandmaskanalys samt odling för stor blodmask. 

575:-


GRUNDANALYS 

EPG-räkning (ägg/gram träck) av blodmask, spolmask, fölmask

Fr. 189:-


ODLINGSANALYS STOR BLODMASK

185:-


BANDMASKANALYS

219:-


GRUNDANALYS inkl.ODLINGSANALYS stor blodmask

374:-


GRUNDANALYS inkl.BANDMASKANALYS

399:-

  

Har du inte fått ditt provsvar? Det verkar som att en del av provsvaren hamnar i skräpposten, framförallt när det gäller hotmail- och live-adresser.

Produkt-tips!

ANIMAL INTEX - ett måste för alla stallar!

Bandage för alla typer av sår, även hovbölder. När Animalintex används varmt ökar blodflödet till det skadade området, drar ut infektioner och påskyndar läkningen. Vid sträckningar, svullnader, slag etc. används en kyld Animalintex. Används även i torrt tillstånd på ett rent, öppet sår. 

139:-


HONUNGS SALVA - sårläkande och antibakteriell

Honung är sedan århundraden känt för sin sårläkande effekt och antibakteriella egenskaper. I kombination med bivax och rapsolja blir den en fantastisk salva för skoskav, brännsår och de riktigt svårläkta såren.

                                                                              299:-

 


Animal Polster - fäster överallt!

Animal Polster är ett starkt självhäftande ytterförband som fäster direkt på pälsen på alla djur. Synnerligen effektiv när skadan eller såret sitter på ett "omöjligt" ställe.

249:-


 

SORBACT Compress - binder bakterier och svamp

Sorbact® behandlar alla typer av sår och används flitigt av veterinärer. Genom en naturlig verkningsmekanism binder Sorbact® bakterier och svamp. Sorbact® innehåller inte antiseptika eller andra toxiska substanser.

Ett flertal Sorbact®produkter finns i vårt sortiment.

                                         90:- / 5-pack kompresser


Animal Soft - perfekt även till hundtassar!

Perfekt för att t.e.x. fästa kompresser, linda tassar, spenar och mindre ställen då den är smidig och formbar. En beprövad produkt sedan många år!

159:-


VEGEBOM - anti-inflammatorisk salva

Vegebom används bl.a på: torr hy och sommareksem, mugg, ansträngda ben och senor, muskelömhet, vid mjölkstockning (ej farligt för fölen), den är insektsavstötande, mjukgörande och verkar avsvällande. Salvan är lätt antiseptisk och har smärtstillande och antiinflammatorisk effekt. 

                                                     139:-


Om du har något önskemål om vad vi ska skriva i nyhetsbreven så hör av dig på info@maskkontroll.se eller på facebook!

 

Kontaktuppgifter

Equippo lab, Box 24

745 21 Enköping

tel. 0171-14 22 00

Org.nr  656744-6531, info@maskkontroll.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.


Produkter