Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Stor blodmask - vad gör jag?

HUR SKA MAN UNDVIKA ATT HÄSTEN SMITTAS AV STOR BLODMASK OCH VAD GÖR MAN OM OTUREN ÄR FRAMME?

 

Regelbundna kontroller. Vid ev. smitta ska man tänka på att maskens livscykel är minst 6-9 månader lång. Det betyder att när hästen smittats tar det minst 6 månader innan larverna blivit vuxna och börjat urskilja ägg. Det är först då det går att se förekomst i en analys. Det är larverna som gör störst skada i hästen, alltså är skadan redan skedd när man kan se förekomsten. En större förekomst kan naturligtvis ge större skador, men behandlas inte en låg förekomst kan den snart ha ökat! Vid odlinganalysen går det inte att avgöra hur stor smitta hästen har. Även om det bara påvisats enstaka larver kan hästen vara smittad med en stor mängd larver som ännu inte blivit vuxna och därför inte syns i analysen. Det är bra att veta hur det ser ut hos varje enskild individ. Om hästen visar symptom som skulle kunna bero på att den har skador av stor blodmask är det förstås viktigt att veta om den har varit smittad.

 

BehandlaFör att bekämpa smittan är det inte lika viktigt att veta vilken häst som är smittad, ska man få bort den bör alla hästar behandlas. Då måste man också veta när man ska behandla! Naturligtvis bör man avmaska så fort som möjligt då man fått ett positivt provsvar. Efter en avmaskning tar det minst 6 månader innan hästen kan sprida ny smitta, om den fått i sig någon ny. Har man möjlighet att släppa hästarna i rena hagar efter avmaskning med ett ivermectin-preparat och låta de smittade vila över 2 sommarhalvår behöver man nog inte bekymra sig så mycket mer! Har man inte möjlighet till det ska man tänka på att även om hästen inte sprider smitta så är det dom nya larverna, om hästen gått tillbaks till den smittade hagen efter avmaskningen, den betar i sig som kan göra skada igen. Vi brukar därför rekommendera att man lägger in 1-2 avmaskningar under sommaren, och sedan gör en avamaskning sent på hösten då risken att hästen smittas på nytt är väldigt liten pga. kylan. Gör man detta även under sommaren året efter bör man ha brutit maskens livscykel och kan betrakta inte bara hagen, utan även resten av området som kan ha blivit smittat, som rent från stora blodmaskar. Det är viktigt att veta ifall markerna är smittade. Avmaskar man utan kontroller och planering så kan smittan finnas kvar utan att man vet om det!

 

Förebygg. Vår rekommendation är att alltid avmaska nya hästar. Även om ett provresultat visar på ingen förekomst av stora blodmaskar så kan hästen bära på larver, vilka ännu inte syns i en analys.

 

Hur kan hästen ha smittats?

Våra analyser
Produkter

Handla

Information