Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Stor blodmask - vad gör jag?

HUR SKA MAN UNDVIKA ATT HÄSTEN SMITTAS AV STOR BLODMASK OCH VAD GÖR MAN OM OTUREN ÄR FRAMME?

 

Regelbundna kontroller. Det är viktigt att göra kontroller. Avmaskar man "för säkerhets skull" vet man inte om smittan finns på markerna. Hästen kan då gå med stora blodmaskar i princip året runt eftersom den kan återsmittas efter avmaskningen om den är kvar på samma mark. Man ska tänka på att maskens livscykel är minst 6-9 månader lång. Det betyder att när hästen smittats tar det minst ett halvår innan larverna blivit vuxna och börjat urskilja ägg. Det är först då det går att se förekomst i en analys och därför hinner man aldrig göra analysen på hästar som avmaskas ofta. Då kan man ibland kanske låta bli en avmaskning även om värdet ligger lite högre så man har en chans att ta reda på om det finns smitta i markerna. Man kan också kontrollera hagkompisarna som inte blivit avmaskade, är dom smittade måste även okontrollerade hästar avmaskas. Det är larverna som gör störst skada i hästen, alltså är skadan redan skedd när man kan se förekomsten. En större förekomst kan naturligtvis ge större skador, men behandlas inte en låg förekomst kan den snart ha ökat! Vid odlinganalysen går det inte att avgöra hur stor smitta hästen har. Även om det bara påvisats enstaka larver kan hästen bära på en stor mängd larver som ännu inte blivit vuxna och därför inte syns i analysen. Det är bra att veta hur det ser ut hos varje enskild individ men eftersom alla i samma hage ska avmaskas om någon av dom påvisar stor blodmask så går det även bra att göra samlingsprover. 

Stora blodmaskens ägg ser likadana ut som dom små blodmaskarnas, därför måste man odla, dvs. kläcka äggen för att diagnostisera larverna. Detta tar ca 2 veckor. För att kontrollera förekomst av stor blodmask gör man en ODLINGSANALYS FÖR STOR BLODMASK.

 

BehandlaFör att bekämpa smittan är det inte lika viktigt att veta vilken häst som är smittad, ska man få bort den bör alla hästar behandlas. Då måste man också veta när man ska behandla! Naturligtvis bör man avmaska så fort som möjligt då man fått ett positivt provsvar. Efter en avmaskning tar det minst 6 månader innan hästen kan sprida ny smitta, om den fått i sig någon ny. Har man möjlighet att släppa hästarna i rena hagar efter avmaskning med ett ivermectin-preparat och låta de smittade vila över 2 år behöver man nog inte bekymra sig så mycket mer. Har man inte möjlighet till det ska man tänka på att även om hästen inte sprider smitta så är det dom nya larverna den betar i sig, om hästen gått tillbaks till den smittade hagen efter avmaskningen, som kan göra skada igen. Man bör även någon gång under sommaren och sedan en gång sent på hösten när risken att hästen smittas på nytt är väldigt liten pga. kylan. Det får aldrig gå mer än 5 månader mellan avmaskningarna under sommaren, då hinner markerna smittas på nytt. Gör man detta även under sommaren året efter bör man ha brutit maskens livscykel och kan betrakta inte bara hästarna utan även markerna rena från stora blodmaskar. Det är viktigt att veta ifall markerna är smittade. Avmaskar man utan kontroller och planering så kan smittan finnas kvar utan att man vet om det!

 

Förebygg. Vår rekommendation är att alltid avmaska nya hästar, samt vid flytt till rena marker. Även om ett provresultat inte visar på  förekomst av stora blodmaskar så kan hästen bära på larver, vilka ännu inte syns i en analys. Det är ändå bra att först göra en odlingsanalys innan man avmaskar. Skulle hästen visa på symptom, t.ex. koliker, kan det vara bra att veta om det skulle kunna bero på stor blodmask. Stora blodmasken kan orsaka bestående skador då larverna vandrar i blodkärlen. 

 

 

 

Våra analyser
Produkter

Handla

Information