Ange hur många hästar som ska ingå i paketet när du lägger i varukorgen. Vill du skicka in vid olika tillfällen beställer du flera paket.
BANDMASKANALYS
Analysen visar förekomst eller ej förekomst av bandmaskägg. Bandmaskens ägg urskiljs mer oregelbundet än blodmaskens, därför kan man inte ange hur stor smitta, ett EPG, hästen har utan bara om det finns förekomst av bandmaskägg i provet eller inte. Har man ett större problem, som t.ex. ett flertal koliker som kan misstänkas bero på bandmask, kan man ibland behöva behandla alla hästarna mot bandmask. Då spelar det inte så stor roll vilken häst som visar på förekomst och därför går det bra att göra samlingsprov med upp till 3 hästar/prov för att ta reda på om smittan finns.
Provsvaret anges som positivt (förekomst) eller negativt (ej förekomst) av ägg från bandmask.
Bandmask
Bandmask är relativt vanligt och för det mesta märks inga symptom. Studier har dock visat att bandmasken är vanligt förekommande vid kolik. Andra symtom kan vara att hästen har raggig päls, svullna ben, är mager eller bukig. Bandmaskens livscykel är lång så det krävs att det går ca 4 månader efter att hästen fått i sig smitta för att kunna påvisa förekomsten. För att hästen ska smittas krävs det att det finns ett mosskvalster på markerna som fungerar som mellanvärd åt bandmasken. Kvalstret äter upp äggen och hästen äter upp kvalstret. Vid avmaskning är det viktigt att kontrollera att preparatet har effekt på bandmask
När behöver hästen avmaskas?
Vid förekomst av bandmask rekommenderar vi att avmaska. Många hästar visar inga symptom eller har besvär av bandmask men finns förekomsten är det dumt att riskera t.ex.onödiga koliker eller att sprida mer smitta. Visar det sig att din häst behöver avmaskas kontaktar du veterinär för recept på avmaskningsmedel. Det är viktigt att din veterinär får veta provsvaret så att din häst får rätt preparat.