Produkten har blivit tillagd i varukorgen

 

 

 

De flesta hästägare vet att vår och höst är högsäsong för mask på häst. Många missar däremot resistenskontrollen och kan därför leva i en falsk trygghet. När det kommer till mask och avmaskning hos häst finns det många myter att slå hål på.

 

– Resistens är nog ett större problem än vi vet eftersom det görs så få kontroller. Man litar helt enkelt på att maskarna försvinner vid avmaskningen, säger Anneli Blocher, legitimerad biomedicinsk analytiker hos Equippo Lab.

Resistens är ett stort problem på många håll utomlands och där är det en självklarhet att årligen göra en effekt- och resistenskontroll. Kontrollen måste göras ca 10–14 dagar efter en avmaskning och man måste ha ett EPG från innan avmaskningen.

– Grundanalysen ger ett ”EPG” som talar om ungefär hur stor smitta hästen har av liten blodmask, spolmask och fölmask. Det är rätt vanligt att denna siffra är orsak till olika jämförelser och ibland skapar ett misstroende till analyserna. Det är en mycket grov analys och det är en genomsnittlig mängd ägg i 1 gram träck som räknas ut, berättar Anneli Blocher.

 

Hästägaren behöver egentligen bara veta om det är en hög eller låg smitta när det kommer till liten blodmask, spolmask och fölmask. Stora blodmaskar är desto farligare och det är viktigt att regelbundet kontrollera så att man kan åtgärda eventuell smitta. Även bandmasken kan orsaka problem, så om hästen har symtom som kan tyda på mask bör man göra en bandmaskanalys.

– Ofta avmaskar man hästar som importeras men inte många kontrollerar om avmaskningen har fungerat. Har den inte det så sprider hästen resistenta maskar på dom nya markerna och problemet är ett faktum. Man ska tänka på att resistens kommer för att stanna, säger Anneli Blocher.

 

Enligt Anneli behöver man göra rutinmässiga kontroller vår och höst. Med vårens avmaskningar minskar man smittspridningen under sommaren och med höstens avmaskningar att hästen går med en stor eller farlig smitta under vintern.

– En vanlig missuppfattning är att om en häst har mask måste alla avmaskas. Det stämmer bara när det gäller stora blodmaskar, och då är det för att ta kontroll över smittan på markerna. Stora blodmaskar ska man få bort helt och ett sätt är att avmaska alla hästar som går på den smittade marken enligt ett intervall så det inte kommer ut ny smitta. På så vis får man till slut marken ren. När det gäller små blodmaskar, som alla hästar har, är det bara ett fåtal hästar som står för den stora smittspridningen och det är dessa som ska avmaskas, säger Anneli.

Så då är jag inte helt säker om jag bara avmaskar?

– Nej. Avmaskar man utan kontroll vet man inte mot vad eller när man ska avmaska. Till exempel stora blodmaskar har en lång livscykel och det måste ha gått minst ett halvår efter att hästen avmaskats och efter att den plockat upp ny smitta för att det ska vara meningsfullt att göra en odlingsanalys. Avmaskar man för ofta har man aldrig möjlighet att göra analysen och smittan kan ligga dold år efter år utan att man vet om den.

 
 
 

Hela denna artikel är en annons från: Equippo Lab

 
Våra analyser
Produkter

Handla

Information

Kundtjänst