Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Våra analyser

Alla hästar bär på parasiter, vilket är helt naturligt, men det är viktigt att se till att mängden parasiter inte blir för stor eller att hästen är smittad med parasiter som är skadliga. Med hjälp av träckprov får man reda på om hästen behöver avmaskas på grund av att den har en hög eller farlig smitta, samt vilket avmaskningsmedel man ska använda. Det är inte bara de parasiter hästen bär på man får reda på i en analys, analysen säger även en del om hur marken där hästen går ser ut. Träckprov hjälper till att säkerställa så mängden parasiter inte blir för stor eller att hästen och markerna inte är smittade med farliga inälvsparasiter.

Mer information finner du nedanför produkterna..

Vilken analys ska man välja?

Vanligaste analysen är grundanalys som man bör göra vår och höst för att ta reda på vilka hästar som ligger på ett så pass högt värde av blodmaskar eller spolmaskar att dom behöver avmaskas. Odlingsanalys för stor blodmask bör man göra emellanåt eftersom stora blodmasken kan vara farlig och man ska försöka se till att inte ha den på markerna. Den analysen kan man bara göra om det är minst ett halvår sedan hästen kan ha blivit smittad (dom smittas inte på vintern) och att den inte blivit avmaskad efter det. Har hästen symptom eller problem som kan tyda på mask (bukig, raggig, mager, koliker etc.) är det bra att göra en bandmaskanalys. Annars kan det vara bättre att göra bandmaskanalysen sent på hösten så ser man även eventuell smitta som hästen kan ha plockat upp under sommaren. Om hästen kliar svansen kan det vara en bra idé att göra en springmaskanalys. Springmasken är inte farlig men kan vara irriterande och lite svår att bli av med eftersom den även smittar via stallet. 

Avmaska efter träckprov

Tidigare avmaskades de flesta hästarna på rutin med jämna mellanrum men idag vet vi bättre. På grund av onödiga och felaktiga avmaskningar har resistens hos maskarna mot de avmaskningsmedel vi har idag blivit ett stort problem. Att stoppa i hästarna preparat utan att det behövs är inte sunt. 

Vid analyser på de flesta maskar görs en räkning av EPG (Egg Per Gram) vilket ger en uppskattning om hur infekterad hästen är. Det går inte att ge ett exakt svar och mängden kan variera något från gång till gång vilket beror på att analyserna är grova. Analyssvaret är en bedömingen av hur många ägg det finns i ett gram träck vilket ger en uppskattning av hur mycket mask hästen bär på. Trots att analysen är så grov ligger resultaten oftast på samma nivå vid olika provtagningstillfällen. En avvikelse kan säga en del om hästens allmäntillstånd, vid ett försämrat allmäntillstånd kan maskarna ta tillfället i akt och öka i mängd. Hästar bygger oftast upp en ökad immunitet mot parasiter med åldern, det är anledningen till att unghästar generellt är mer angripna. 

När det gäller maskar som inte urskiljer ägg regelbundet blir svaret istället "förekomst" eller "ej förekomst".  

När ska man göra ett träckprov?

Det lämpligt att få in en rutin på att skicka in träckprov vår och höst. Finns misstanke om mask annan tid på året rekommenderas det alltid att skicka in ett träckprov även då. Indikationer på att hästen har för mycket, eller farliga, parasiter kan vara stört allmäntillstånd, avmagring, raggig hårrem och kolik.

Kontrollera effekten av avmaskningen!

Fungerade avmaskningen? Om din häst har resistenta maskar eller om den inte fått i sig hela dosen ordentligt finns risk att avmaskningen inte haft en godkänd effekt. Maskar som inte dör av avmaskningsmedlet för över sina resistenta gener till larverna, vilket som i värsta fall kan leda till att vi inte har några avmaskningsmedel som fungerar. Även markerna blir smittade av resistenta maskar och problemet fortsätter att växa. Om inte avmaskningen fungerat behöver man hjälp av t.ex. veterinär för att på bästa sätt se till att bli av med resistensproblemet. För att ta reda på om avmaskningen har haft fullgod effekt gör man en uppföljande Grundanalys. EPG ska då ha minskat minst, beroende på vilket preparat man använt, med 90% eller 95%. 

Stort utbud av tester

Hos oss på Equippo lab finns ett brett utbud av tester, läs mer om dom under "info" på varje analys.

Våra analyser
Produkter

Handla

Information

Kundtjänst