Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Våra analyser

Equippo Lab grundades 2008 och är idag Sveriges mest erfarna laboratorium inom parasitdiagnostik. Alla hästar bär på parasiter vilket är helt naturligt i en viss mängd. Analyserna hjälper till att säkerställa så mängden maskar och parasiter inte blir för stor varken för hästen eller i marken där hästen lever och rör sig.

Avmaska efter träckprov

Tidigare avmaskades de flesta hästarna med jämna mellanrum, men idag vet vi bättre. Vid avmaskning i förebyggande syfte har resistens hos maskarna blivit ett större problem och att stoppa i hästarna preparat utan att det behövs är inte sunt. Därför är träckprov på häst väldigt viktigt att göra med jämna mellanrum. Det finns olika prover som visar vilken typ av mask hästen har och om det finns behov av avmaskning.

Vid ett träckprov är det mängden ägg som bedöms, EPG = Egg Per Gram, vilket ger en uppskattning om hur infekterad hästen är. Därför går det inte att ge ett exakt svar och mängden kan variera något från gång till gång. Hästar bygger precis som människor upp en ökad immunitet mot maskar och parasiter med åldern, det är anledningen till att unghästar generellt är mer angripna.
Vilken tid på året är maskprov på häst lämpligt?
Som hästägare är det lämpligt att få in en rutin på att skicka in ett träckprov vår och höst. Finns misstanke om mask annan tid på året rekommenderas det alltid att skicka in ett träckprov även då. Indikationer på att hästen har för mycket mask kan vara stört allmäntillstånd, avmagring, raggig hårrem och kolik.

Stort utbud av tester

Hos oss på Equippo lab finns ett brett utbud av tester – från grundanalys till specifika test av maskar. Följande tester finns här:

Våra analyser
Produkter

Handla

Information

Kundtjänst