Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Mask kan ge kolik

Kolik är ett samlingsnamn för buksmärtor hos häst, och hästen är det husdjur som oftast drabbas av kolik. Det kan bero på foderbyten eller att hästen fått foder av dålig kvalité. Att hästen fått i sig stora mängder sand är också en vanlig orsak till kolik. Hästen kan också få kolik om den har mycket mask. Det är i första hand stora blodmasken, spolmasken och bandmasken som kan orsaka kolik.

Den farligaste masken är stora blodmasken. Egentligen är det larverna som är farliga, de vandrar genom blodkärlen som förser tarmen med blod och orsakar skador där. Ibland bildas blodproppar som ligger kvar i kroppen. Symptomen kan visa sig som kolik, blodbrist och feber och skadorna tar lång tid att läka.

Spolmasken finns hos de flesta föl och unghästar och ser ut ungefär som en daggmask fast den är vit till färgen. Den är vanlig på stuterier och vandrar via hästens lungor. Spolmasken är stor och kan därför täppa till tarmen hos föl och unghästar så att de får kolik. Det är väldigt sällan hästar över 2 år har spolmask eftersom de flesta hästar bygger upp en immunitet mot masken.

Bandmasken är en stor, platt mask som man tidigare trott var ganska ofarlig. Studier i England har nyligen visat att risken för kolik ökar om hästen har mask kring öppningen i blindtarm som är det område där bandmasken finns. Bandmasken upptäcks ibland i grundanalysen, men oftast krävs en särskild analys. Hästen bör avmaskas mot bandmask vid konstaterad infektion.

 

Avmaska rätt!

När jag köpte min första häst så brukade jag avmaska den ett par gånger om året. Nu har tiderna förändrats och det har visat sig att maskarna har blivit resistenta mot flera av de preparat som används.

  • Det här är ett stort problem, säger Ann-Sofie som är parasitolog på Equippo Lab. Det har visat sig att exempelvis preparaten Evomec, Ivomec och Biomec inte tar spolmask. Därför är det viktigt att ta reda på om din häst har mask eller inte och vilken typ av mask den i så fall har innan du avmaskar. Sen gäller det förstås att använda rätt preparat.

De flest hästägare lämnar in ett träckprov för grundanalys på våren innan det är dags att släppa ut hästen på bete. I grundanalysen kontrollerar man om hästen har spolmask, fölmask och blodmask. Om det visar sig att hästen har över 100 ägg per gram träck så görs en odling, om kunden önskar, där äggen placeras i värme under minst 10 dagar. Då kläcks äggen och man kan se på larverna om det är lilla eller stora blodmasken. 

  • Stora blodmasken finns i ungefär 5-10% av alla träckprover som görs, berättar Anneli som är biomedicinsk analytiker på Equippo lab.  Stora blodmaskens ägg ser likadana ut som lilla blodmaskens, därför behöver man göra en ”odling” då man kläcker äggen och tittar på larverna. Ungefär 50% av våra kunder väljer att gå vidare med en odling.

Stora blodmasken har en livscykel på mellan 6 och 11 månader. Om hästen har blivit smittad under sommaren så visar en analys på vintern om hästen har mask.

Efter betet behöver du lämna in ett träckprov igen för att se om hästen har blivit smittad under betet.

  • När det gäller hästar under 2 år behöver du även skicka in ett prov i januari – februari för att ta reda på om hästen har spolmask.

Bandmasken är en stor, platt mask som man tidigare trott var ganska ofarlig. Den upptäcks ibland i grundanalysen, men oftast krävs en särskild analys. Hästen bör avmaskas mot bandmask vid konstaterad infektion. Det har visat sig att bandmasken har blivit mer resistent och det är flera av de vanliga avmaskningsmedel som inte tar bandmasken.

Tidigare var det bara att kliva in på apoteket och köpa avmaskningsmedel men numera krävs ett recept som är utskrivet av veterinär.

  • Se till att du väljer en veterinär som är insatt i avmaskning och vet tillräckligt om de olika avmaskningsmedel som finns på marknaden, säger Ann-Sofie.

Equippo Lab samarbetar med Apovet som är ett djurapotek på nätet. Dit kan du vända dig om du behöver avmaskningsmedel eller råd av veterinär angående ditt prov. Men kom ihåg att veterinären bara skriver ut medel om du först gjort en analys.

 

 

Nytt fint kontor

Equippo Lab/Maskkontrollen har nyligen flyttat in i nyrenoverade, fina lokaler på Skälbygatan 5 i Enköping (mitt emot Överskottslagret). Där kan du lämna in ditt träckprov. Dessutom har de försäljning av massor med intressanta veterinärmedicinska produkter som termometrar, förbandsmaterial och annat som är bra att ha om olyckan är framme.

  • Vi märkte att vi vuxit ur våra gamla lokaler, berättar Anneli som är biomedicinsk analytiker på Equippo lab på Equippo Lab. När det är högsäsong så är vi ungefär elva personer som jobbar här samtidigt.

Högsäsongen är i april – maj och då jobbar personalen nästan dygnet runt.

  • Vi analyserar alla prover samma dag som de kommer till oss. Så det kan bli riktigt långa dagar. 
Våra analyser
Produkter

Handla

Information