Kundtjänst 0171 - 14 22 00
Specialister på hästparasiter
Låga priser
Snabb & säker hantering
Kolik är ett samlingsnamn för buksmärtor hos häst, och hästen är det husdjur som oftast drabbas av kolik. Det kan bero på foderbyten eller att hästen fått foder av dålig kvalité. Att hästen fått i sig stora mängder sand är också en vanlig orsak till kolik. Hästen kan också få kolik om den har mycket mask. Det är i första hand stora blodmasken, spolmasken och bandmasken som kan orsaka kolik.
Den farligaste masken är stora blodmasken. Egentligen är det larverna som är farliga, de vandrar genom blodkärlen som förser tarmen med blod och orsakar skador där. Ibland bildas blodproppar som ligger kvar i kroppen. Symptomen kan visa sig som kolik, blodbrist och feber och skadorna tar lång tid att läka.
Spolmasken finns hos de flesta föl och unghästar och ser ut ungefär som en daggmask fast den är vit till färgen. Den är vanlig på stuterier och vandrar via hästens lungor. Spolmasken är stor och kan därför täppa till tarmen hos föl och unghästar så att de får kolik. Det är väldigt sällan hästar över 2 år har spolmask eftersom de flesta hästar bygger upp en immunitet mot masken.
Bandmasken är en stor, platt mask som man tidigare trott var ganska ofarlig. Studier i England har nyligen visat att risken för kolik ökar om hästen har mask kring öppningen i blindtarm som är det område där bandmasken finns. Bandmasken upptäcks ibland i grundanalysen, men oftast krävs en särskild analys. Hästen bör avmaskas mot bandmask vid konstaterad infektion.
När jag köpte min första häst så brukade jag avmaska den ett par gånger om året. Nu har tiderna förändrats och det har visat sig att maskarna har blivit resistenta mot flera av de preparat som används.
De flest hästägare lämnar in ett träckprov för grundanalys på våren innan det är dags att släppa ut hästen på bete. I grundanalysen kontrollerar man om hästen har spolmask, fölmask och blodmask. Man kan även välja att göra en "odling", då placeras äggen i värme under 10 dagar och när dom kläcks kan man se på larverna om det är lilla eller stora blodmasken.
Stora blodmasken har en livscykel på mellan 6 och 11 månader. Om hästen har blivit smittad under sommaren så visar en analys på vintern om hästen har stora blodmaskar. Har man avmaskat på hösten måste hästen först återsmitta sig och sedan måste det gå minst 6 månader innan man kan se i analysen om det finns stor blodmask.
Lite senare på hösten behöver du lämna in ett träckprov igen för att se om det behövs en avmaskning innan vintern.
Bandmasken är en stor, platt mask som man tidigare trott var ganska ofarlig men i nya studer har den visat sig vanligt förekommande vid koliker. Den upptäcks ibland i grundanalysen, men oftast krävs en särskild analys. Hästen bör avmaskas mot bandmask vid konstaterad infektion. Det är flera av de vanliga avmaskningsmedel som inte tar bandmasken, så det gäller att välja rätt preparat om man behöver avmaska mot bandmask.
Tidigare var det bara att kliva in på apoteket och köpa avmaskningsmedel men numera krävs ett recept som är utskrivet av veterinär.
Equippo Lab samarbetar med FirstVet som är veterinär på nätet. Dit kan du vända dig om du behöver avmaskningsmedel eller råd av veterinär angående ditt prov. Men kom ihåg att veterinären bara skriver ut medel om du först gjort en analys.