Hästen smittar betet - betet smittar hästen
Det finns en del man kan göra själv för att minska betes-smittan. Att mocka hagarna kan vara tidskrävande men är ett sätt. Det är maskäggen som följer med träcken ut och det tar sedan upp till ett par veckor innan dessa kläcks. Har man då varit snabb med skyffeln hinner inte larverna sprida ut sig!
Man kan också låta olika djurslag sambeta eller växelbeta. De allra flesta parasiter har sina egna värddjur och smittar inte andra djur. Låter man t.ex. får gå på samma beten så äter fåren upp en del av hästarnas parasiter och hästarna äter upp fårens, utan att bli smittade!
Man kan också låta hagarna vila. Man brukar säga att det ska gå två somrar med en mellanliggande vinter för att de flesta parasiterna ska vara borta. En del arter, bl.a. spolmaskens ägg, kan dock leva många, många år i markerna.
Ett annat sätt som det talas en del om är att sprida ut träcken. Detta kan fungera om det är mycket torrt och varmt under en längre tid, då torkar larverna ut och dör. Men om det skulle vara fuktigt så har man istället gjort skadan värre eftersom man spridit ut smittan på ett större område! Området runt träckhögarna, de s.k. ”ratorna”, brukar hästarna låta bli att äta om de har annat att välja på, men sprider man ut dessa så finns ju larverna överallt istället.
När man tagit reda på OM man behöver avmaska, det är ofta en avmaskning är onödig, ska man se till att använda ett medel som tar de maskar hästen är infekterad med. De allra flesta medlen tar blodmaskarna, vilka är de man oftast avmaskar mot. Är hästen infekterad av spol- eller bandmask ska man vara noggrann med att välja rätt preparat. Om det skulle finnas förekomst av stora blodmasken är det viktigt att, förutom hästen, få markerna rena. Då kan man behöva hjälp för att lägga upp ett avmaskningsprogram.