Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Information om träckprov på häst under våren

Varför är det viktigt att ta träckprov på hästar på våren? Svaret är kanske enklare än du hade kunnat ana: hästar som bär på stora mängder mask sprider stor smitta under våren. Därför är det vettigt att genomföra träckprov på våren så att man hinner avmaska innan betessläpp. En bra planering och strategi är viktig för att hålla markerna – och därmed även hästarna – så rena som möjligt. Det innebär bl.a. att man ska avmaska bara de hästar som behöver det. Onödiga avmaskningar leder nämligen till resistenta maskar. Små blodmaskar finns alltid där det finns hästar, men trots det har de flesta hästar så låga värden att dom inte behöver avmaskas. Så vare sig det är vår eller höst, sommar eller vinter bör du avmaska endast om träckprovet visar på så pass höga nivåer att det är nödvändigt. Resistensen är redan ett stort problem i andra länder och den ökar även här, så ta reda på hur det ser ut på dina marker genom regelbundna träckprover.

Träckprov för stor blodmask 

Vi vet redan att hästar som bär på stora mängder mask sprider en stor smitta på markerna och därmed till andra individer. Smittspridningen på markerna kommer igång under våren och är störst när det är varmt, då kläcks och utvecklas nämligen maskarna fortare. Skulle hästarna dessutom vara smittade med stora blodmaskar är det riktigt illa. Stora blodmasken kan orsaka skador som skulle kunna vara livshotande. Man kan tro att markerna hålls rena och fria från stora blodmaskar om man avmaskar regelbundet men svaret på detta är nej. Avmaskar man för ofta döljer man smittan, men den kan ändå finnas i hagarna. Samma sak gäller om man gör träckprov och avmaskar vid fel tillfällen. För att ta reda på om hästarna är smittade med stora blodmaskar gör man en odlingsanalys. Men tänk på att hästen inte får vara avmaskad senaste halvåret, för då visar kontrollen ingenting. Var det vinter för ett halvår sedan kan inte hästen ha smittats då, så då måste det gått ännu längre tid. Ta i så fall prov på hagkompisarna som inte blivit avmaskade denna tid för att få reda på om marken är smittad.

Träckprov för resistenta maskar

Det är lika viktigt att markerna inte infekteras av resistenta maskar. Har du gjort låtit genomföra en första kontroll och behövt avmaska din häst är det därefter dags att ta reda på om avmaskningen har fungerat. Det gör du genom att göra en ny grundanalys. EPG ska då ha minskat med minst 90% eller 95% (beroende på vilket preparat som använts) Kontrollen ska göras 10-14 dagar efter avmaskning och du måste ha gjort en grundanalys hos oss först.

       Liten kom ihåg-lista för att kontrollera effekten av avmaskningen

  1. Ny grundanalys måste göras 10-14 dagar efter avmaskningen!
  2. Du måste ha gjort en grundanalys hos oss innan.
  3. Du måste veta EPG samt datum för grundanalysen, avmaskningsmedel och datum för avmaskningen. 
  4. Effekten räknas ut genom att dividera EPG på grundanalys 2 med EPG på grundanalys 1, då får du fram hur många procent EPG gått ner. Ex. Grundanalys 1: 800 EPG  Grundanalys 2: 25 EPG    25 /800=0,031  3% av maskarna finns kvar, minskningen är 100-3=97   EPG har minskat med 97% = GODKÄND  

Är det någon mening med att göra träckprov på vintern?

Svaret är ja, men det beror även på anledningen. Att man oftast inte gör prover vintertid är för att det helt enkelt inte är säsong för avmaskningar eftersom smittan under denna period inte brukar vara lika utbredd. Rutinmässigt gör man kontrollen på våren i anslutning till eventuella avmaskningar för att undvika att markerna smittas när hästarna går ut på bete, och på hösten för att undvika att hästen går med skadliga, eller stora mängder mask under vinterhalvåret.

Om hästen skulle ha symtom som kan tyda på att de har mask finns det absolut anledning till att göra analyser året runt. Då är det i första hand bandmask och stor blodmask man bör leta efter, men även väldigt stora mängder små blodmaskar kan ge symtom. Tänk bara på att det inte är någon mening med att göra en odling för stor blodmask om du avmaskat senaste halvåret, eller en bandmaskanalys om du då använt ett preparat som tar bandmask senaste 4 månaderna. Symtom kan vara t.ex. koliker, avmagring, raggig päls, att hästen blir bukig eller att benen svullnar.

Så håll utkik efter symtom året runt!

Tillbaka till Kunskapsbank

Våra analyser
Produkter

Handla

Information

Kundtjänst