Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Styngflugelarver 

Styngflugelarver är inte en mask, utan precis som det låter; en fluglarv. Flugan lägger sina ägg främst på hästens framben. Dessa kan man se som små gul-vita, 1-2 mm långa prickar. Larverna borrar sig in i munslemhinnan och vandrar ner i magsäcken. Där stannar de över vintern och följer med träcken ut på våren/försommaren. Larverna förpuppas i marken under träcken och utvecklas där till flugor. Styngflugelarven är röd- eller brunfärgad, ca 2 cm lång och 0,5 cm tjock när den är som störst. 

Symtom hos hästen på larver och flugor

När äggen kläcks irriteras hästen av larverna och biter sig. Det är dock sällsynt att hästen påverkas av dem när de befinner sig i magsäcken. Flugan kan vara väldigt irriterande för hästen och larverna kan orsaka inflammationer i tandköttet under sin vandring. Störst skada och irritation sker alltså innan larven hamnat i magen.

Avmaskning vid angrepp av styngflugelarver 

Ibland kan man se larver som har följt med träcken ut, antingen spontant eller efter en avmaskning. Rutinmässiga avmaskningar mot styngflugelarver rekommenderas inte.  Larverna övervintrar i hästen och kommer ut av sig själva. Att avmaska i onödan gör att man i stället riskerar att skapa resistens hos andra maskar. Bästa sättet att minska risken för att hästen infekteras med en hög smitta är att dagligen skrapa bort ägg så gott det går. Då förhindrar man även att larverna hinner göra skada i munslemhinnan.

Vid väldigt kraftiga angrepp kan veterinär rekommendera avmaskning med ett ivermectinpreparat. Det är då viktigt att lägga avmaskningen efter första frosten för att inte riskera att flugan återkommer och smittar hästen igen.

 

Våra analyser
Produkter

Handla

Information

Kundtjänst