Kundtjänst 0171 - 14 22 00
Specialister på hästparasiter
Låga priser
Snabb & säker hantering
Träckprov från häst kopplas ofta samman med ett EPG, vilket är en grov bedömning av hur mycket blod-, spol- och fölmask hästen har i avföringen. Men vad är ett EPG och hur kan det säga hur mycket mask det finns?
EPG står för Egg per gram och analysen som används heter Modified McMaster technique.
I analysen späds cirka tre till fem gram (beroende på laboratorium) träck i en lösning och sedan räknar man antalet ägg i 0,3 milliliter. Eftersom det bara är vuxna honor som lägger ägg säger analysen inget om förekomsten av larver eller maskhanar. Trots att det är en så grov analys håller sig resultaten ofta på samma nivå vilket till stor del beror på hästens eget försvar mot mask. Hästar med bra immunitet som går på hårt smittad mark kan ha väldigt lågt EPG och tvärtom. Detta är också orsaken till att man måste göra individuella prover. Naturligtvis är det ändå bra att hålla markerna så rena som möjligt för att minska smittspridningen.
Med ett EPG-tal får man en vägledning i hur pass en avmaskning är nödvändig. Men det är inte hela sanningen, man måste veta vilka parasiter man ska avmaska mot, när och hur man ska avmaska och hur man ska följa upp avmaskningarna. Utan analyser har man ingen aning om vilka parasiter eller mängden av parasiter hos hästen. Förutom att ta reda på om värdet på EPG är så pass högt att det är nödvändigt att avmaska behöver man också veta följande:
Stora blodmasken är den som räknas som farligast på grund av att larverna vandrar i blodkärlen och stora skador kan i värsta fall leda till att hästen inte klarar sig. Bandmask kan orsaka till exempel kolik, men det är mindre vanligt med allvarliga skador. Både stora blodmasken och bandmasken har en lång livscykel så man måste tänka på att göra analyserna vid rätt tillfälle. För tätt inpå en avmaskning till exempel gör att man inte kan se något i provet.
Resistenta maskar är ett stort hot. Vad gör vi om vi inte har avmaskningsmedel som fungerar? Resistens kommer för att stanna och vi måste bromsa den. Onödiga och felaktiga avmaskningar är anledningar till att maskarna blir resistenta. För att ta reda på om avmaskningen fungerat gör man en ny grundanalys 10-14 dagar efter en avmaskning.
För att din häst ska få rätt behandling krävs stor kunskap hos både laboratorium och veterinär! Själva analyserna är inte svåra att utföra, det är kunskapen hos det analyserande laboratoriet och veterinären som avgör hur hållbar parasitbekämpningen blir.