Produkten har blivit tillagd i varukorgen

 

Nyhetsbrev september 2015

 

VARFÖR ÄR HÖSTENS ANALYSER VIKTIGA?

Det börjar bli hög tid för provtagning och vi tänkte passa på att informera lite om vilka analyser som är viktiga och aktuella nu!

 

Grundanalys  fr. 169:-/prov

Små blodmaskar - Är helt naturligt för hästen och finns alltid där det finns hästar. Väldigt höga värden (man kan dra gränsen för vad som är högt vid ungefär 1000 EPG) kan orsaka problem med t.ex. diareér och blodbrist. Man avmaskar dock vid värden under det för att hålla smittan nere, men under ca 200 EPG är det oftast onödigt att avmaska. Obs! Om man inte behöver avmaska är det viktigt att veta att hästen inte bär på stora blodmaskar! Försvaret mot maskarna verkar öka med hästens ålder, så länge den är frisk, och att den går på hårt smittade marker behöver inte alls betyda att den själv får en stor smitta. Till vintern går en del av de små blodmaskarnas larver i vila och om dessa förekommer i s tora mängder som hastigt vaknar upp i vår, kan hästen bli akut sjuk!

Här syns även spolmask. Många unghästar har varit iväg på andra beten under sommaren och det är viktigt att ta reda på om dom fått med sig spolmasksmitta hem.

Odling   fr. 149:-/prov

Stora blodmasken - Alltid viktig! Har du avmaskat senaste halvåret går det ännu inte se förekomst i en analys, men har du sluppit avmaska bör du absolut ta reda på så att din häst inte är smittad! Har du gjort en analys tidigare och inte utsatt din häst för någon smittorisk, kan du nog hoppa över odlingsanalysen nu. För att ta reda på om hästen smittats i somras gör du en odling någon gång efter jan-feb. 

Bandmaskanalys   fr. 185:-/prov

Bandmask - Just nu ser vi mycket bandmask! Med tanke på att vi närmar oss den årstid då det är vanligt med koliker, och efter nya forskningsresultat om bandmaskförekomst i samband med koliker, är hösten en viktig tid för att ta reda på om hästen har bandmask! Du kan läsa om studien som gjordes om bandmask här om du vill.

Effekt- och resistenskontroll  150:-/prov

Det hjälper inte att avmaska om maskarna är resistenta! Därför kan du inte ens avmaska "för säkerhets skull". Det ska man heller aldrig göra eftersom det är just av den anledningen som maskarna kan bli resistenta! En Effekt- och resistenskontroll för blodmask gör du ca 10 dagar efter att du avmaskat för att ta reda på om avmaskningen har fungerat!

Grundanalys plus+     519:-/prov

Här ingår alla tre analyserna; Grundanalys, Odling och Bandmaskanalys. Odlingen görs oavsett antal ägg och inte bara vid förekomst som gäller vid den vanliga Grundanalysen. 

Alla analyser beställer du enkelt i webb-butiken, maskkontroll.se. Materialet skickas omgående, proverna analyseras samma dag de kommer in till labbet och svaras ut senast dagen efter. Inga fraktavgifter tillkommer!

 


Trevlig höst önskar vi på Equippo lab!

Gilla oss på facebook!  

Equippo Lab - maskkontroll AB
Box 24, 745 21 Enköping

Tel: 0171-14 22 00, mobil 0767 - 88 37 27
E-post: kontakt@maskkontroll.se Organisationsnummer: 556774-6531 

Våra analyser
Produkter

Handla

Information

Kundtjänst