Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Stor blodmask (Strongylus vulgaris)

Hästens farligaste parasit

Stora blodmasken är hästens farligaste parasit. I gruppen ingår egentligen tre arter, men det är bara S.vulgaris larver som genom sin livscykel kan ställa till så stor skada att hästen i värsta fall kan avlida. Stora blodmasken är inte så vanlig men det är viktigt att ta reda på att hästarna och hagarna inte är infekterade. 

Stora blodmaskens ägg ser likadana ut som de små blodmaskarnas. Därför går det inte att påvisa förekomst vid grundanalysen utan man måste göra en "odling" så att äggen kläcks och man kan urskilja stora blodmaskens larver från de små blodmaskarnas. Om hästen inte avmaskats senaste halvåret så är det ännu viktigare att ta reda på om det finns förekomst av stora blodmaskar. Vid en låg förekomst av små blodmaskar behövs ingen avmaskning - men vid förekomst av stora blodmasken ska man alltid avmaska! Även markerna måste bli rena. Har man inte tillgång till rena hagar och kan låta dom smittade vila ca 2 år, behöver man lägga upp ett avmaskningsprogram för alla hästar som går på markerna. Genom att avmaska alla hästar som går på markerna med ett sådant intervall att det aldrig urskiljs några ägg bryter man till slut maskens livscykel och på så sätt får man marken ren. 

Livscykel

De vuxna maskarna är rödbruna och mellan 2 och 4 centimeter långa. Könsmogna maskar suger blod från tarmväggen och honornas ägg passerar ut med träcken. Under gynnsamma förhållanden kan äggen utvecklas till smittfarliga larver redan efter 3 dagar, men normalt tar det 3-4 veckor. När hästen betar får den i sig larver som borrar sig in i tarmväggen. Larverna vandrar sedan upp i det artärsystem som förser tarmen med blod och efter ca tre veckor har de nått till stora kroppspulsåderns förgrening, krösroten. Där utvecklas de under 3-4 månader, följer sedan med blodflödet till tarmen och efter 6-8 veckor har de utvecklats till könsmogna parasiter som börjar lägga ägg. Stora blodmasken har en livscykel på  6-11 månader och går inte i inhibition vilket gör att den går att diagnostisera året runt, beroende på när hästen plockat upp den från betet. Det tar minst 6 månader efter att hästen smittats innan man kan se förekomst av larver från stora blodmasken i en analys. Hästen smittas normalt inte under vintern så avmaskar man sent på hösten plockar inte hästen upp nya larver förrän på våren och det tar då ytterligare minst ett halvår innan förekomsten syns i en analys.  
 

Tre steg för att undvika smitta

  1. Regelbundna kontroller
  2. Behandling när det behövs
  3. Förebygga förekomsten

Läs mer om hur du unvikter smitta av stor blodmask.

Relaterade analyser

Grundanalys + stor blodmask

Stor blodmask: individprov

Stor blodmask: samlingsprov

Våra analyser
Produkter

Handla

Information

Kundtjänst