Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Analyser häst: Vanliga frågor och svar

Nedan har vi samlat svar på vanliga frågor som vi fått. Hittar du inte den information du söker är du varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst.

   

Varför behöver man göra en bandmaskanalys separat för att vara säker på om bandmasken förekommer i hos hästen?

  
Bandmasken urskiljer sina ägg oregelbundet, därför krävs det mer material för att chansen ska öka att få med äggen. Det blir också en annan typ av analys då man inte räknar äggen (eftersom de urskiljs oregelbundet så säger inte en räkning så mycket) utan anger i positivt eller negativt. Det finns gamla undersökningar då man kommit fram till att bandmasken är relativt harmlös, men nyare forskning visar att bandmask är 16 gånger mer förekommande hos hästar som har kolik. Vår rekommendation att avmaska vid påvisad förekomst. Men långt ifrån alla hästar har bandmask, så det är alltid bättre att göra en kontroll för att undvika att avmaska i onödan!  
   

Hur ofta och när bör man göra maskkontroll?

  
Generellt är det bra att göra prover vår (mar-jun) och höst (aug-nov). Man bör göra provet ett par veckor innan man ev. behöver avmaska så att man även hinner få svar på en odlingsanalys för stor blodmask. Ska hästarna flytta till nya hagar lägger man avmaskningen ett par dagar innan man släpper ut hästarna i den nya hagen. Unga hästar, upp till 2-3 år, bör man kontrollera även under jan-feb för att ta reda på om det finns behov att avmaska mot spolmask.  
   

Vilka analyser ska jag göra och när?

  

Alla analyserna går att göra året runt, men perioderna för när det är mest förekomst av olika maskarna kan variera lite.

Lämpliga tidpunkter för en del av analyserna kan vara:

Grundanalys Går att göra året runt, men viktigast tidpunkt att ta reda på hur mycket smitta hästen bär på är innan man släpper i nya rena hagar, innan sommaren då det sprids mest smitta, och innan vintern för att kunna förhindra att hästen går med en hög smitta hela vintern. På hästar upp till 2 år bör man göra en grundanalys under ca jan-feb för att ta reda på ev. spolmaskförekomst.-  

Odling. Det går att se förekomst av stora blodmasken året runt, men om hästen smittats under sommaren är det ungefär i  Dec - April som smittan kan börja synas. Under förutsättning att hästen inte blivit avmaskad efter sommaren. 

Bandmaskanalys går bra att göra året runt. Man ska dock inte ha avmaskat senaste 4 månaderna med ett preparat som har effekt mot bandmask. Vid symtom som t.ex. kolik, mager, bukig, raggig päls, svullna ben mm. är det alltid bra att göra en bandmaskanalys inför fortsatt utredning.

Nya hästar bör avmaskas ett par dagar innan dom släpps på nya marker, oavsett provresultat. Men att göra en komplett analys innan man gör avmaskningen kan ge viktigt information om hästens hälsotillstånd. 

 

  
   

Min häst har alltid legat på mellan 200-275 EPG och nu hade den 525. Hur kommer det sig?

  
I metoden används 5 gram träck och svaret anges i ett genomsnittligt värde/gram träck. Analysmetoden är en grov metod och det kan då hända att det ibland uppstår större variationer. EPG brukar hålla sig på ett likvärdigt värde men ibland kan man få avvikande svar. Det kan vara tillfället som avgör, men det kan också bero på att hästen tillfälligt är nedsatt av andra anledningar. Gör man ett flertal prover får man en uppskattning på vilket ungefärligt värde varje häst brukar ligga.  
   

Kan man kolla förekomst av stygnflugans larver vid träckprov?

  
Nej, styngflugan är inte hästens egen parasit och syns inte i träckprov. Om man ser dess ägg på frambenen/bålen på hästen är det bästa man kan göra att försöka skrapa/klippa bort dem. Styngflugan anses rätt så harmlös och försöker man få bort det mesta av äggen finns ingen större anledning att avmaska pga. den, larverna kommer ändå ut av sig själva till våren.  
   

Har tidigare skickat in prov på två hästar i samma påse, de går alltid i samma hagar. Betalar man ändå för två prov om man gör så?

  
Vi kan inte se om du lagt ner träck från flera hästar i en påse om du köpt prov för en häst. Eftersom vi inte använder hela mängden träck kan man inte veta för vilken häst provet visat mest rättvist resultat. Det är med andra ord bara bortkastade pengar. Vi rekommenderar inte samlingsprov om man inte gjort separata prover tidigare eftersom parasitmängden kan variera väldigt från häst till häst. Det gör att man t.ex. måste avmaska alla hästar som ingår i provet fast det kanske bara var en av dem som det varit nödvändigt på, eller så kan man missa att avmaska den häst som behöver det eftersom genomsnittsvärdet blir lägre.  
   

Kan man se om det är stora eller lilla blodmasken som förekommer?

  
grundanalysen är det äggen man diagnostiserar och eftersom äggen från stora och lilla blodmasken ser likadana ut, går det inte att säga om det skulle finnas ägg från stora blodmasken bland dessa. Det är därför man gör en odling då man kläcker äggen för att sedan artbestämma larverna. Om du inte valt odling som tilläggsanalys så har vi inte gjort någon sådan. Om du vill ha en, kan du beställa den separat under Våra analyser > odling stor blodmask.  
   

Det står att man ska se till att posta brevet senast tisdag så att brevet kommer fram innan helgen, men samtidigt står det att "bollarna" får vara max 1 dygn gamla. Ifall jag plockar bollar i boxen som är från natten och brevet inte kommer fram förrän efter 2 dygn, är bollarna för gamla då?

  
Nej, materialet är inte för gammalt. Det är med i beräkningen att det ska kunna ta ett par dagar innan det kommer fram, men blir det liggande över helgen blir det ju ytterligare några dagar och då kan det börja bli för gammalt.  
   

Jag vill kolla min häst för alla sorters mask, vilket paket ska jag då köpa?

  
I paketet grundanalys plus ingår EPG-räkning av blodmask, spolmask och fölmask, samt bandmaskanalys och odling för stor blodmask.  
   

Jag gjorde en odling på stora blodmasken vid förra analysen och bör väl klara mig då? Det fanns ingen förekomst.

  
Eftersom stora blodmasken är hästens farligaste parasit är det bra att ha rutinmässig kontroll så att smittan inte kommer in på markerna, men sedan beror det på hur hästhållningen ser ut. Har man t.ex. ett eget stall med hobbyhästar som sällan vistas på andra marker och det inte kommer hem nya hästar, är risken för att dom ska smittas inte så stor. Då kan det räcka med att göra odlingsanalyserna med ett par års mellanrum. I stora stall är risken för smitta stor så där bör man göra kontroller minst en gång om året. Man måste också tänka på att den har en lång livscykel (6-9 mån) så att man inte gör analyserna vid fel tillfälle.  
   

Jag har ett dräktig sto, bör jag ta ett nytt träckprov redan nu med tanke på fölningen, eller kan vi vänta in de andra hästarna?

Dräktiga hästar behöver inte avmaskas annorlunda än andra hästar så du kan lugnt invänta de andra.

  
   

Hur tillförlitligt är ett träckprov?

Med regelbundna träckprovsanalyser får man en säker översikt över vilka parasitproblem som finns. Det finns inga analyser som 100%-iga, men för det allra mesta stämmer de bra, och det är det enda sättet att få svar (förutom vid buköppning etc.) Avmaskningar utan provtagninng gör att man inte vet någonting alls om hur det ser ut. Man vet inte heller om man avmaskar med rätt preparat, vid rätt tidpunkt, eller om det finns mer skadliga parasiter som man måste se till att få bort från markerna. Man ökar dessutom risken att skapa resistenta maskar, och man vet inte heller om det redan finns sådana så att avmaskningen kanske inte ens haft effekt?

  
   

Varför kan det skilja i EPG från gång till gång och mellan olika laboratorier?

Metoderna är grova och det finns inget sätt som kan ge ett exakt resultat. Man ska tänka på att det är ett genomsnitt av antalet ägg i ett gram träck som uppskattas. Det kan ibland ge resultat som "sticker ut", vilket kan bero på olika orsaker. Har man gjort ett flertal prover får man en bra uppfattning om ungefär hur mycket mask hästen bär på och vilket försvar den själv verkar ha mot masken. När man får fram ett EPG -tal är det sedan tolkningen av detta tal som är viktigast. En del laboratorier gör en typ av analys där de själva gör enbart en tolkning - de har alltså ingen siffra att utgå från. Oavsett analyser är det ändå viktigast att inte avmaska i onödan! Att avmaska för att man inte litar på ett provsvar kan göra mycket mer skada än att försöka förstå och tillämpa de svar som går att få fram.

  
   

Ska man göra träckprov på häst under vintern?

Vi får ofta frågan om det är någon mening med att göra maskkontroller och träckprov på hästar under vintern. Svaret är att det beror på syftet med kontrollen. En rutinmässig kontroll för att ta reda på  om det finns avmaskningsbehov är det bättre att vänta med till våren. Har hästen dock problem som kan misstänkas bero på mask så ska man absolut göra en kontroll även om det är vinter. Värdet på EPG kan ibland vara något lägre under de kallare månaderna, men är det så höga värden att hästen påverkas så syns det i träckprovet ändå.

  

Tillbaka till FAQ

Våra analyser
Produkter

Handla

Information

Kundtjänst